Смартфони с Android на популярни марки идват с инструменти за следене

Запушването на "пробойните" е невъзможно
Компанията за ИТ сигурност Kryptowire откри в съвременни смартфони на известни марки използващи Android вградени в операционните системи потенциално вредоносни инструменти и други видове уязвимости. Те са заложени в софтуера на устройствата още на етапа на тяхната разработка, т.е. преди потребителите да се докоснат до тях.

Изследването е финансирано от Департамента за вътрешната сигурност на САЩ и е показва, че в актуалните продукти на 29 производители присъстват 146 уязвимости, които могат да повлияят негативно на сигурността на потребителските данни. По-голямата част от смартфоните се продават и в България. Други пък могат да бъдат поръчани онлайн


Кои са "първенците"


Според Kryptowire в топ 5 по количество засегнати устройства попадат компаниите Samsung, Asus, Xiaomi и непопулярните у нас Lava и Tecno.

В списъка влизат моделите на Samsung: J5, J6, J7, J7 Neo, J7 Duo и J7 Pro. Тези на Xiaomi са повече: Redmi 5, Redmi 6 Pro, Mi 5S Plus, Mi Mix, Mi Note 2, Mi Mix 2S, Mi A2 Lite, Redmi Note 6 Pro и Mi A3. Там е попаднал и таблетът Mi Pad 4. Интересно е присъствието на модели с "чист" Android – Mi A2 и Mi A3.

Asus са рекордьори по количество модели с пробойни. В списъка на Kryptowire се споменават: ZenFone Live, ZenFone 5 Selfie, ZenFone 3s Max, ZenFone 3, ZenFone Max 4, ZenFone 4 Selfie, ZenFone 5Q, ZenFone 3 Ultra, ZenFone 3 Laser и др.

Трябва да се подчертае, че не става дума само за бюджетни модели. Mi Mix на Xiaomi например е флагман на марката, който бе един от първите с "безрамков" дисплей.

В списъка на Kryptowire се споменават още следните компании: Adwan, Allview, Archos, Blackview, Bluboo, BQ, Cherry, Coolpad, Cubot, Dexp, Doogee, Elephone, Evercross, Fly, Haier, Hisense, Infinix, Kata, Lava, Panasonic, Sony, Symphony, Ulefone и Walton.

Разпределение на откритите слабости, Източник: Kryptowire

Разпределение на откритите слабости, Източник: Kryptowire

Какви са заплахите


Всички тествани от анализаторите смартфони са различни степени на опасност за потребителите. Например тези в продуктите на Samsung позволяват дистанционно инсталиране на приложения, което може да доведе до кражба на информация, включително пароли от банкови приложения.

Уязвимости в модели на други устройства дават възможност за промяна на настройки на системата и на свързаността, стартиране на команди и подслушване на потребителя чрез вградения микрофон. Записът на звук е възможен в споменатите Mi A3 и Mi A2 на Xiaomi.


Това не е всичко


Настоящото изследване не е първо по рода си за Kryptowire. През лятото на 2018 г. компанията публикува резултатите от друго такова и тогава откри общо 47 уязвимости в 25 смартфона, работещи под Android.

Опасни приложения бяха открити в модели на: Alcatel, Asus, Coolpad, Essential, Leagoo, LG, MXQ, Nokia, Oppo, Orbic, Plum, Sky, Sony, Vivo и ZTE.

Както се вижда някои от тях (Asus, Сoolpad и Sony) присъстват в новата класация, като списъкът е допълнен от марки като Nokia, която също ползва "чиста" версия на Android. Повдигнати вежди предизвиква присъствието на Essential, която е основана от "бащата" на Android – Анди Рубин. Зловредният софтуер смартфона на компанията позволява дистанционно връщане към заводски настройки със загуба с цялото негово съдържание.

Засегнатите устройства, според Kryptowire

Засегнатите устройства, според Kryptowire

Има ли решение


Потребителите на практика не могат самостоятелно да премахнат уязвимостите. Причина за това е, че това няма как да стане с обичайните средства. Достъпът до приложения, вградени на заводско ниво, е възможен при наличие на root права и с използване на bootloader. Очевидно е, че далеч не всеки може да направи нещо такова.

Даже получаването на root права обаче не гарантира възможност за премахване на зловредните приложения. От такива спокойно може да зависи работата на операционната система. С други думи – премахването на слабостите може да бъде извършено само от производителите чрез обновявания на софтуера.
още по темата

Така ли ще изглежда Samsung Galaxy S11?

Нови рендери показват какво ни готвят корейците за началото на 2020-а година
16.12.2019 / 02:47

Слабост в камери на Android смартфони позволява следене на потребители

Хакери могат тайно да записват видеа със звук дори при изключен екран
21.11.2019 / 11:59

Xiaomi добавя ранно предупреждение за земетресения за телефоните в Китай

Няма още информация дали компанията планира да пусне опцията и в други страни
20.11.2019 / 11:25

Трябва ли да плащаме за антивирусен софтуер?

Windows Security се изравнява по ефективност с големите имена в бранша
25.09.2019 / 03:24
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.