Колко пари може да спечели на създателя си един криптовирус?

Според компанията за киберсигурност Sophos авторът на SamSam, който удари Атланта по-рано тази година, е спечелил близо 6 млн. долара
Криптовирусът SamSam, който по-рано тази година удари американския град Атланта, е донесъл на своя създател повече от 5,9 милиона долара от откупи, твърди доклад на британската компания за киберсигурност Sophos. Докладът, който подробно описва дейността на SamSam след появата му през 2015 г., разкрива също така, че цялата работа по криптовируса и взимането на откупа могат да бъдат извършени от един единствен хакер.

Компанията е успял да идентифицира най-малко 233 жертви, които са платили откуп, като отбелязва, че средната сума, необходима за отключването на една машина, достига до около 50 000 долара - "значително повече от трицифрените суми, характерни за нецелеви атаки с криптовируси". Общите приходи - 5.9 млн. долара – надхвърлят значително оценките за предишни атаки, които се въртят около 850 000 долара.

Докладът също така отбелязва, че човекът зад SamSam става все по-предпазлива с течение на времето. В криптовирусът са забелязани три основни ревизии, като всяка от тях добавя допълнителни мерки за защита като хекс код, инструмент за заобиколяне на автоматизирани системи за защита и криптиран полезен товар, който се активира с парола.

Признаците, че SamSam е разработен от един човек, са недвусмислени. "Съгласуваността на езика в кореспонденцията около откупите, сайтовете за плащане и примерните файлове, съчетани с развитието на криминалните познания на създателят на SamSam, предполагат, че нападателят е човек, който работи самостоятелно", се казва в доклада.

Въпреки сериозните разследвания, дело както на компании за киберсигурност, така и на правоприлагащите органи, улики, които да водят обратно към създателя на SamSam, не са открити. Въпреки че само 86 от 233-те жертви, идентифицирани от Sophos, стават публично известни с факта, че са платили откуп, това е достатъчно за експертите на компанията да създадат цялостен профил на целите. Останалите жертви, предимно от частния сектор, са останали "необичайно мълчаливи" за атаките - "без съмнение, защото се притесняват, че пропуските в тяхната сигурност са помогнали на един престъпник да се превърне в милионер".
още по темата

Може ли умният говорител да се превърне в шпионин?

Екип на Tencent успява да овладее Echo на Amazon, но техниките, които използва за това, не са по силите на всеки хакер
13.08.2018 / 01:31

Внимание, Mylobot!

Изследователи откриха нов злонамерен софтуер, базиран на известни криптовируси, но много по-сложен и опасен
21.06.2018 / 12:00

Има ли нужда от антивирусен софтуер за смартфони и таблети?

Вирусите, конструирани за Android, стават все по-популярни в медиите, но вероятността да станете жертва на злонамерен софтуер е по-малка от тази да загубите устройството си
28.12.2017 / 12:00
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.