Звук и слушалки – ултимативен гид! (част 5)

Този път темата е технологията за приглушаване на шума, за някои по позната като "Noise Cancellation".
Понякога може да е забавно, а друг път доста дразнещо да изолирате звука на ежедневието и околната среда в името на любимата музика, която да е единственото нещо, което съществува за ушите ви. Но истината е, че независимо дали се намирате в затворено пространство или на открито, околните звуци често са толкова силни и дразнещи, че превземат удоволствието и го заменят със смущение. Как човек може да се наслаждава на музиката без смущения като тези? Приветствайте технологията за приглушаване на шума, за някои по позната като "Noise Cancellation".


Звук и слушалки – ултимативен гид! (част 5)


Шумът
На първо място – какво е "шум" и как човек се отървава от него? Има редица погрешни схващания и дезинформация относно шума и начините за отстраняването му, когато говорим за слушалки. За начало терминът "шум" тук означава външен шум. Всеки звук, който не идва от драйверите в корпуса на слушалките, технически е известен като "шум" или още като "външен шум" (ако държите да сме съвсем акуратни). Това очевидно е нежелан елемент, тъй като пречи на музиката, която слушате. Така се появява нуждата от технологията за шумопотискане. Noise Cancellation може да се определи като онези методи, които се използват за намаляване или дори изолиране на нежелания шум. Разбира се, налични са различни методи, които постигат шумопотискане/изолиране на шума. Нека разгледаме двата основни метода, по които се категоризира технологията Noise Cancellation.


Звук и слушалки – ултимативен гид! (част 5)


Пасивно шумопотискане (Passive Noise Cancellation)
Пасивното шумопотискане е познато и като "Noise Isolation" или шумоизолация. Този метод всъщност не спира шума, но го намалява до голяма степен чрез изолирането му. Това означава, че пасивното шумопотискане в действителност се постига чрез използване на звукоизолация чрез специални материали за целта. Плюшени прилепващи тапи, хедсети със силно подплатени наушници, слушалки със затворен гръб (тоест, тези чийто тапи на ушите не са отворени от външната страна) или персонализирани системи за вграждане, са все примери за техники, които изолират шума. Ако смятате, че сегашната ви слушалки допускат прекалено много от околния шум, можете дори да използвате тапичките за уши от компании като Comply, за да постигнете по-добра шумоизолация без да си купувате нови слушалки. Моделите със затворен гръб с фини подплънки дават отлична изолация. Макар и доста ефективен метод, пасивното шумопотискане има ограничения за това доколко може да изолира шума. Търсите нещо повече... като тотално спиране на околния шум?


Звук и слушалки – ултимативен гид! (част 5)


Активно шумопотискане (Active Noise Cancellation)
Слушалките с активно намаляване на шума могат да правят всичко, което пасивните не могат. И затова са по-скъпи. Понякога доста по-скъпи. При технологията Active Noise Cancellation, слушалките разполагат с чип, който "слуша" шумa и генерира аудио, противоположно на него (известно още като Pink Noise) и по този начин го спира. Звучи ви невероятно? В действителност, това е проста физика. Звукът пътува на вълни, това всички го знаем. Тези вълни имат характеристики, като амплитуда и фаза. Теоретично, ако задействате звукова вълна, която е противоположна по фаза и със същата амплитуда като аудио вълната, ще отмените оригиналната вълна. Нека го опишем по друг начин. Сещате се за епичните битки с лъкове и стрели в продукции, като 300, Troy и Game of Thrones, нали? Две фракции изстрелват стрели едни към други, стрелите се срещат в средата и падат/измъкват се. Почти същото, но в случая говорим за аудио вълни. Активното шумопотискане е този малък войн, който "се грижи" за шума. Това е.
При слушалките с такъв тип шумопотискане, се добавя допълнително ниво на намаляване на шума чрез активно изтриване на нискочестотни звукови вълни. И когато казваме "активно", това означава използването на допълнителни модули. За пример, можем да вземем микрофона. Слушалките с шумопотискане включват допълнителен миниатюрен микрофон в самата слушалка, който улавя страничния шум, като трафика на автомобилите, звука от разговорите на хората и т.н. Още един пример, е електронната схема за шумопотискане. Електрониката в слушалката създава шумопотискаща вълна, която е 180 градуса извън фаза (или обратно) с околния шум. Резултата е, че отменя досадния страничен шум, който ви заобикаля, без да намалява звука, който искате да чуете (идващ от слушалките).


Звук и слушалки – ултимативен гид! (част 5)


Но как всъщност, помага шумопотискането?
Докато слушалките с Noise Cancellation вършат чудесна работа, като правят разлика между звука, който потребителят иска да чуе, и фоновия шум, който иска да изолира, съществува твърдение, че те компрометират качеството на звука чрез заглушаване на звуците. Освен това, механизмът всъщност, не може да намали шумовете, които са над 20 dB. Амбиентните шумове като самолетните двигатели и движението на влак, се изолират съвсем успешно. Но други, по-силни шумове, не могат да бъдат засегнати от тази технология, тъй като това би повлияло на звуковите характеристики на слушалките. Внезапните звуци (когато някой викне на друг) също не могат да бъдат изолирани. Още нещо, което трябва да се вземе предвид е, че някои потребители изпитват промяна във въздушното налягане, въпреки че портовете, вградени в слушалката трябва да изпускат въздух, хванат зад високоговорителите.

Ако все още се двуумите дали да инвестирате в слушалки с шумопотискане, не забравяйте да прекарате известно време с такъв тип слушалки или да тествате тези, които искате да закупите. Слушалките с Noise Cancellation са страхотни, но не са магия. Много от тях изискват свикване, тъй като усещането е специфично, странно и различно от това, с което сте свикнали (при стандартните слушалки).


Звук и слушалки – ултимативен гид! (част 5)


За финал, ето и някои от най-добрите модели хедсети на пазара с Active Noise-Cancelling: Sony WH-1000XM3, Bowers & Wilkins PX, Plantronics BackBeat Pro 2, Skullcandy Venue, Bose QuietComfort 35 Series II, Phiaton BT 150NC. А ето и няколко, които са тип тапички: SonyWF-1000XM3, Apple AirPods Pro, Bose QuietControl 30, TaoTronics TT-EP002.

Следва продължение...
още по темата

Звук и слушалки – ултимативен гид! (част 4)

Ще обърнем внимание на нещо, което често се подценява и рядко се дискутира – ролята на микрофоните при слушалките
26.10.2019 / 07:00
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.