Какво трябва да знаем преди манията Black Friday?

Как да разберете дали дадена оферта си струва? Кога започват промоциите?
Само допреди едно десетилетие Черния петък не беше познат по нашите ширини. На Запад, денонощия преди заветния ден, се правят палаткови лагери около големите вериги магазини, за да се доберат хората до големите намаления преди да са свършили продуктите. Да, тотална мания за промоции! За добро или зло, при възхода на дигиталните магазини, голяма част от фурора се пренесе онлайн. Но и се разшири отвъд "Черния петък", достигайки до "Черна седмица", "Петъка преди Черния петък", "Втори Черен петък" и т.н. Накратко, в разгара сме на сезона с промоциите. Затова и сме тук – да помогнем. Как да разберете дали дадена оферта си струва? Кога започват промоциите? И ако пропуснете Черния петък, кога отново ще можете да се възползвате от подобни намаления? На тези и много други въпроси, ще отговорим в следващите редове.


Какво трябва да знаем преди манията Black Friday?


Кога всъщност, е Черният петък?
Последният петък на ноември. Тази година се пада на 29-ти. Спрямо миналата година, между черния петък и Коледа има една седмица по-малко. Това означава, че ще имате по-малко време за новогодишен шопинг.

Кога започват продажбите на Черен петък?
Вече са стартирали! Ранните сделки са налични сега, но всяка година обикновено започват седмица или две преди официалния Черен петък – някои магазини дават старта на офертите още от 1-ви ноември. По-голямата част от официалните продажби на западните сайтове започват от Деня на благодарността.


Какво трябва да знаем преди манията Black Friday?


Промоциите на Черен петък важат онлайн или на място?
И двете. Въпреки че много магазини ще предлагат голяма част от каталозите си на промоция, има значение за какъв продукт става въпрос и колко голямо е намалението. Най-добрите оферти се разграбват онлайн доста бързо, така че най-добрият план е да си направите списък с необходимите ви неща и да проверите по кое време ще стартират промоциите.

Кои магазини ще имат Черен петък?
Почти всички. Големите вериги при всички положения. Само част от българските ще са:

eMAG – най-големия дигитален магазин в България
Top Shop – онлайн телешоп, чийто намаления ще продължат до 29-ти ноември, включително
Ozone.bg – офертите ще са между 22-ри и 25-ти ноември
Store.bg – намаления от 22-ри до 29-ти
Mallbg – "Зверски петък" с намаления между 22-ри и 30-ти
Техномаркет – "Баш Friday" от 22-ри до 25-ти
Технополис – намаление от -10 процента на всичко от каталога им – 22-ри – 24-ти
Plesio – промоции от 22-ри до 25-ти ноември
Grand и Joy Оптики – "Black Days" от 15-ти до 30-ти
Практикер – "Черен уикенд" – 22-ри – 24-ти
Хеликон – "Супер петък", само онлайн – 22-ри и 29-ти
Ciela – промоции от 1-ви до 30-ти
Orange Center – "Дивашки Намаления" от 22-ри до 30-ти

Намаленията по Черен петък струват ли си?
Обикновено, да. До голяма степен сделките за Черен петък са най-доброто, което виждаме през цялата година. Те поставят прецедент за това, което ще диктува добрите сделки в следващите месеци. Понякога обаче сделките с лейбъл "Черен петък" не са чак толкова впечатляващи и се повтарят от година на година. Например, всяка година универсалните магазини предлагат уреди с намаления от 5 до 10 процента. Ще видите и предсказуемо ниски цени на някои интелигентни домашни технологии, като Amazon Echo Dot или Google Home Mini. Миналата година тези говорители се продаваха за 25 долара (при 25 долара отстъпка). Тази година те ще се продават за 22 долара. От подобни оферти няма как да ни паднат ченетата, защото така или иначе са склонни да излизат на промоция на всеки няколко месеца. А фактът, че магазините повтарят офертите, говори много за естеството на отстъпките в наши дни. Все пак сделките си заслужават, ако сте на шопинг за даден артикул и искате да спестите малко пари. Само имайте предвид, че проучването на цените е важно и ако пропуснете сделка, не се притеснявайте; има голяма вероятност да се появи отново в някакъв момент за в бъдеще.


Какво трябва да знаем преди манията Black Friday?


Как да разберете дали дадена сделка е добра?
Винаги проверявайте цените и в други сайтове! Когато пазарувате онлайн, отделете минутка, за да видите артикула в Google. Ще можете да видите как върви цената му в други магазини. Един инструмент, който обичаме да използваме е Camelcamelcamel – следи цените в Amazon и държи подробна история за ценовата флуктоация. Някои сделки, като например т. нар. Lightning Deals, са изключени от историята на ценообразуването, но все пак е полезно да видите за колко се е продавал даден продукт в миналото.

Ако изпуснем офертите на Черен петък следват ли други подобни намаления?
След Черен петък идва Small Business Saturday (30-ти ноември) – празник изпълнен с промоции на малкия бизнес, който все още не е навлязъл по нашите ширини. След това следва Cyber Monday (2-ри декември). Кибер понеделника е фокусиран основно върху тех промоции, като лаптопи, слушалки, принтери, монитори и прочее. В България Кибер понеделника се отразява подобаващо от тех-оринтираните сайтове. Следва Green Monday (9-ти декември), който не е толкова популярен, но да речем, че сайтове, като eBay традиционно го отразяват. Последният шанс за масови промоции преди Коледа е Free Shipping Day на 14-ти декември. На този ден почти всички чуждестранни сайтове предлагат безплатни доставки (влючително международни), при това за поръчки на минимална стойност.


Какво трябва да знаем преди манията Black Friday?

още по темата

Кои бяха най-вървежните продукти в OLX по време на Черния петък

Платформата отчита до 59% ръст при търсенията спрямо миналата година
03.12.2019 / 04:31

Повечето хора ще пазаруват онлайн на Черния петък

Тази година лудницата ще е на 29 ноември
18.11.2019 / 11:16

ГДБОП предупреждава за измамни сайтове по време на "черния петък" и празниците

Внимавайте за неизвестни сайтове и фалшиви стоки
21.11.2018 / 11:46
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.