Как да проверим температурата на процесора и какво ни казва тя?

Грее ли процесорът във вашата десктоп система? Ако компютърът понякога се рестартира сам, забива или се забавя необяснимо при по-тежки задачи, прегряването може да е скритият враг. Температурата на процесора е показател, който трябва да държите под око, особено ако овърклоквате чипа - при прекалено агресивни честоти температурите могат да скочат толкова, че резултатът да е спад в производителността.

Най-странното е, че Windows не предлага начин да проверите температурата на CPU-то си. Разбира се, можете да влезете в BIOS, за да видите показанията на сензорите, но това е доста трудоемко и неудобно, особено ако искате да следите тези температури в реално време, докато ползвате компютъра си. За щастие има един куп добри безплатни програмки, които ще свършат работа и днес ще разгледаме най-популярните и полезни от тях.
.

Core Temp


Най-бързият и лесен начин да проверите температурата на процесора е програмката Core Temp. Трябва да внимавате по време на инсталацията! Подобно на много други безплатни програми, в инсталацията влизат по подразбиране една камара ненужни допълнителни програми, просто трябва да махнете тикчето от съответното поле.

Как да проверим температурата на процесора и какво ни казва тя?

Веднъж инсталирана, Core Temp дава доста изчистен и спартански поглед върху състоянието на процесора - включително и средна температура в интервал от време. Ако искате повече информация, натиснете Show Hidden Icons опцията в System Tray на Windows. Това ще изкара индивидуалните температури на всяко ядро от процесора в реално време.


Как да проверим температурата на процесора и какво ни казва тя?

HWInfo


Core Temp съвсем не е единствената опция. HWInfo е доста по-задълбочен инструмент за мониторинг, който предлага информация за всеки елемент на компютъра. Ако изберете да ползвате програмката само в режим, който използва сензорите по хардуера, можете да скролнете до CPU секцията и да разгледате температурите и други полезни детайли.


Как да проверим температурата на процесора и какво ни казва тя?

NZXT Cam


Това е още една популярна опция с доста възможности. Изчистеният интерфейс е лесен за разчитане само с един поглед, а програмката показва голям набор от полезна информация за процесора, видеокартата, паметта и дисковете. Cam също включва FPS брояч, ако искате да следите кадрите за секунда, докато играете, както и инструмент за овърклок. NZXT имат и мобилна версия, която ще ви позволи да наблюдавате PC-то си дори когато не се намирате около него - ако сте го оставили да рендва видео или да копае криптовалута например.
.

Open Hardware Monitor


Още един добре познат и приет инструмент, който може да следи и извежда системна информация от сензорите на вашето PC. Както виждате, опциите не са малко, но просто проверката на температурата на процесора няма да помогне, трябва да имате идея какво означава тя и да можете да предприемете съответните стъпки, ако стойностите са притеснителни. За да завършим този раздел - Core Temp би бил нашият избор като най-лека и лесна за използване от всички тези програми.
.

Какво ни казва температурата на процесора?


Максималните температурни стойности варират между различните процесори. Повечето гореописани програми имат стойност, наречена Tj. Max - това на практика е максималната стойност, която хардуерът може да понесе. Ако не виждате подобна информация, можете да прибегнете до услугите на сайт като CPU World, където ще намерите пълна информация за модела процесор, който действа в машината ви. Всяка от горните програми показва номенклатурата и пълното описание на модела, така че намирането на информацията в базата на CPU world не е сложна задача.

Това обаче ще ви даде максималната стойност - граница, отвъд която процесорът може да получи перманентни хадруерни повреди и обикновено се изключва, за да предотврати точно това. Дори близки до тази стойност са опасни и вредни за цялата система и показват сериозни проблеми с охлаждането. За да не се стига до този сценарий, следвайте следващата ориентировъчна схема, за да разберете дали има проблем с температурата на процесора.
  • Под 60° C: Идеални сте - няма никакви притеснения!
  • 60° C до 70° C: Все още в добрите стойности, но с леко затопляне. Помислете за почистване на праха от вентилаторите в системата.
  • 70° C до 80° C: Тези стойности вече излизат от нормалното, особено за продължителна работа. Това не важи, ако сте овърклоквали процесора или извършвате много тежка задача в момента. Ако обаче процесорът работи през цялото време и на празен ход в подобен температурен диапазон, проверете всички перки по охлаждането и изчистете праха от тях.
  • 80° C до 90° C: Това са притеснителни стойности дори при овърклок. Ако сте клоквали процесора си и той поддържа подобни температури, помислете за малко по-консервативни настройки - трябва да свалите температурата поне под 80 градуса, за да осигурите дълготрайност на чипа. Ако пък не сте овърклоквали и процеосрът работи при такива стойности дълго време, значи има сериозен проблем.
  • Над 90° C: Опасност! Гасете машината и четете нататък!
.

Как да понижим температурата на процесора?


1. Почистване

Първата ви работа е да почистите основно компютъра от прах, косми и други боклуци, които биха могли да влошат работата на охлаждането. Вярвате или не, основно почистване може да свали температурите с няколко градуса, а много малко хора се сещат да чистят машините си поне веднъж на няколко месеца.

Как да проверим температурата на процесора и какво ни казва тя?

Бихте могли да използвате прахосмукачка за целта, а ако искате да свършите по-професионална работа, можете да си вземете флакон въздух под налягане, който ще помогне за труднодостъпните места и ще изкара прашните зайчета дори от лагерите на вентилаторите.

2. Смяна на термопастата

Не вярвайте на градските легенди, че термопастата няма значение. Неслучайно тя е поставяна навсякъде, където горещ чип контактува с радиатор или друга система за отвеждане на топлината. Термопастата осигурява добър топлообмен и повишава ефективността на охлаждането с двуцифрена стойност проценти. Проблемът при термопастите е, че повечето OEM части идват с нанесени евтини варианти, които освен всичко с годините изсъхват и губят свойствата си.

Как да проверим температурата на процесора и какво ни казва тя?

Ако машината ви е вече на повече от година-две, махнете охладителя от процесора, изчистете старата термопаста със спирт и нанесете пресен слой. Една спринцовка с качествена термопаста струва десетина лева и ще ви стигне за много дълго време, дори ако сменяте охладителите често. Търсете марки като Arctic, Noctua и CoolerMaster.

3. Смяна на охладителната система

Ако горните две стъпки не са решили температурните ви проблеми, време е за по-кардинално решение. Много процесори идват с доста неадекватни стокови охладители, които имат нужда от незабавна смяна, особено ако искате да клокнете чипа, за да изстискате малко допълнителни хардуерни сокове.

Охладители тип "кула" са доста подходящи за бюджетно намаляване на температурите - хвърлете едно око на ревютата ни на Arctic Freezer 33 eSports One и 34 eSports DUO - можете лесно да сложите две перки на подобен дизайн за допълнително охлаждане. Подобна система може да свали температурата на процесора с 2 до 10 градуса, в зависимост от другите променливи като цялостен дизайн на кутията и налични вентилатори.

Ако имате време и пари за губене, можете да изберете и водно охлаждане. То е по-ефективно в отвеждането на топлина и е предпочитан избор за овърклокърите, но инсталацията и поддръжката са сериозно главоболие. Личното ни мнение в PCWorld е, че водното охлаждане не си заслужава усилията и вложените средства - разликата с добро въздушно охлждане е минимална, а спестените средства и нерви - доста.

Това е - ако след всичко това още имате проблеми с прегряване на процесора, най-вероятно чипът вече е поел към хардуерните ловни полета и е време за смяна.
още по темата

Референтна или нереферентна видеокарта, какво да изберем?

Всичко, което ви трябва, за да направите информирана покупка
12.09.2019 / 03:59

Как да направим компютъра си по-тих?

Ако нивата на шум са достигнали дразнещи прагове, има няколко решения
31.01.2019 / 12:14
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.