Google купи Fitbit - какво ще се промени?

Миналия петък Google шокира технологичния свят с анонса, че ще придобие Fitbit - добре позната с умните си гривни и часовници, насочени предимно към спортните ентусиасти. Все още не е съвсем ясно какво ще се случи след сделката, но можем да направим няколко доста солидни предположения - какво ще изчезне от функционалностите на Fitbit устройствата и какво ще бъде подобрено.
.

Функционалности, които ще изчезнат от Fitbit


Google купи Fitbit - какво ще се промени?

Amazon Alexa на Versa 2


Когато Fitbit представиха втората версия на популярната и успешна гривна/часовник Versa, имаше доста сериозна изненада - вградена поддръжка на Alexa. Versa 2 се превърна в едно от малкото устройства извън тези на Amazon, които включваха този умен асистент. За съжаление, Versa 2 е първото и последното устройство на Fitbit, което ще включва Alexa. Бъдете сигурни, че Google ще премахне този конкурентен изкуствен интелект и ще сложи своя Google Assistant на негово място.

.
Fitbit Premium


Друга новост от 2019-а година беше пускането на новия абонаментен план Fitbit Premium. Той предлага на потребителите специални фитнес режими, мотивационни програми, по-задълбочена статистика и други полезни функции. С оглед на отношението на Google към подобни услуги от трети страни, най-вероятно този платен абонамент няма да изкара дълго. В най-добрия случай, ще видим полезните функции като безплатна опция за бъдещите Fitbit-Google устройства.
.

Fitbit Pay


Не сме сигурни колко точно потребители ползват Fitbit Pay на своите Ionic и Versa часовници, но със сигурност потребителите на Google Pay са доста повече. Няма причина тези две конкурентни системи за плащане да съществуват, особено след това придобиване. Всичко опира до брандиране, защото функционалността на подобни услуги е една и съща и разчита на разплащане чрез NFC комуникация, така че - ще можете да плащате дори повече неща на повече места, а услугата няма да се казва Fitbit Pay, а Google Pay. Толкова.

Google купи Fitbit - какво ще се промени?

Fitbit Flyer


Преди две години, когато Fitbit представи часовника Ionic, към неговия дебют се присъединиха и Bluetooth слушалките Flyer. Те не впечатляваха с нищо особено през 2017-а година, а в ерата на AirPods, Surface Buds, PowerBears и други подобни опции, Flyer са още по-малко релевантни през 2019-а година. Освен това, Google пуска на пазара свои собствени Pixel Buds второ поколение с пълна поддръжка на Google Assistant и масивен Bluetooth обхват. Можете спокойно да кажете сбогом на Fitbit Flyer.
.

Какво ще стане по-добро

.

Fitbit приложението


Dashboard панелът на Fitbit от известно време е доста по-удобен и лесен за използване от еквивалентните Google Fit и Apple Health приложения, както и други конкуренти. Приложението на Fitbit е толкова добро, че то всъщност е една от основните причини Google да иска да купи Fitbit. Това приложение най-вероятно ще стане основният стълб на Google и отправна точка за развитие. Очаквайте всички функционалности да се запазят, като от Google Fit ще бъдат добавени още, а цялото приложение тепърва ще се развива. Още не е ясно под какво име.

Google купи Fitbit - какво ще се промени?

Запис и анализ на съня


Ако Fitbit App беше една от основните причини за придобиването, то алгоритмите за следене и интерпретация на качеството на съня са най-основната причина за тази сделка. Fitbit устройствата са пословични с тази функционалност - те предлагат детайлна статистика за различните фази на съня, времетраенето, анализират качеството на съня и всичко това се случва достатъчно лесно за потребителите и с минимален компромис с
живота на батерията. Надяваме се Google да интегрира тези алгоритми в Wear OS, Assistant и Tiles.
.

Fitbit OS


Операционната система на Fitbit се появи едва преди две години с дебюта на Ionic, но краят изглежда близо. С усилията, които Google влага в налагането на Wear OS, не виждаме как собствената операционна система на Fitbit ще оцелее. Тази точка не е в раздела на неща, които ще изчезнат, защото истина е, че Fitbit OS никога не е била на нивото на Watch OS и Wear OS - с твърде малко приложения, липса на адекватна поддръжка за програмки от трети страни, ограничена мултимедийна функционалност. За потребителите преминаването към Wear OS ще бъде осезаема стъпка напред - още повече това най-вероятно ще бъде смесване на двете операционни системи в една - интуитивна, мощна и пълна с функционалности. Какво по-хубаво?

Google купи Fitbit - какво ще се промени?

Известията


Ако има едно нещо, което дори заклетите фенове на Fitbit биха променили, това е начинът, по който устройството им управлява известията. За щастие, това ще се промени, след като Google поема кормилото. Известията ще станат доста по-адекватни и ще се интегрират с Assistant, което ще ги отведе на съвсем друго ниво.

Засега е това! Ако сме познали и това са единствените промени, които ще се случат след като Google купи Fitbit, ще сме истински доволни.
още по темата

HONOR пусна умния си часовник MagicWatch 2 официално в България

Kirin A1 чипсетът обещава 14 дни живот на батерията
13.02.2020 / 12:40

Fitbit Versa Lite - добра цена с минимален компромис

Lite запазва повечето основни функционалности на Versa на 25% по-ниска цена
04.04.2019 / 12:22

Анализатори разкриха кои са най-популярните умни часовници

Лидерът остава стабилен, но за втората позиция е налице борба
01.03.2019 / 02:01

Уреди на Whirlpool ще бъдат контролирани през Wear OS

Умни часовници ще управляват фурната, ще настройват циклите на пералнята, ще следят продуктите в хладилника
04.01.2019 / 12:39
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.