Бързи съвети за Windows 10: 7 начина да ускорите работата на компютъра си

Настройките на захранването и броят на стартиращите програми са само част от пречките пред доброто представяне на вашата конфигурация

Искате вашият Windows 10 да работи по-бързо? Отделете няколко минути, за да изпробвате тези съвети, и устройството ще стане значително по-пъргаво и по-малко склонно към проблеми с производителността.

1. Променете настройките на захранването

Ако използвате режима за пестене на батерията на Windows 10, забавяте компютъра си. Спестявайки енергия, този режим намалява производителността на вашия компютър (дори настолните персонални компютри обикновено имат план за пестене на енергия). Промяната на настройките за консумация на енергия от Power saver на High Performance или Balanced незабавно ще подобри представянето на машината.

За да направите това, стартирайте контролния панел (Control Panel), след което изберете Hardware and Sound > Power Options. Обикновено ще видите две опции: Balanced (recommended) and Power saver (в зависимост от вашата марка и модел, може да видите и други планове). За да видите настройката за висока производителност, кликнете върху стрелката надолу на опцията “Show additional plans”.Бързи съвети за Windows 10: 7 начина да ускорите работата на компютъра си

© Иван Гайдаров, pcworld


За да промените настройките си за захранване, трябва само да изберете желаната от вас опция и след това да излезете от контролния панел. Високата производителност ви дава най-много, но използва най-голяма мощност; С балансирания режим компютърът ви използва средно количество енергия, с която оптимизира до известна степен своето представяне; Power saver режимът прави всичко възможно, за да ви осигури максимален живот на батерията, от което, разбира се, страда производителността. Потребителите на настолни компютри нямат причина да избират Power saver и дори потребителите на лаптопи трябва да обмислят вариантите за балансирана опция, когато са изключени от контакта, и High Performance план, когато са свързани към електропреносната мрежа.


2. Забранете част от програмите, които се изпълняват при стартиране

Една от причините за забавянето на вашия компютър може да бъде голямото количество програми, изпълнявани във фонов режим, които никога или рядко използвате. Спрете ги и машината ще работи значително по-добре.

Започнете със стартирането на Task Manager: Натиснете Ctrl-Shift-Esc или щракнете с десния бутон на мишката върху долния десен ъгъл на екрана и изберете Task Manager. Ако той стартира като компактно приложение без раздели, кликнете върху "More details" в долната част на екрана. Task Manager има много приложения, но тук ще се съсредоточим само върху деактивирането на ненужните програми, които се изпълняват при стартиране.


Бързи съвети за Windows 10: 7 начина да ускорите работата на компютъра си

© Иван Гайдаров, pcworld

Кликнете върху раздела “Startup”. Ще видите списък с програмите и услугите, които се стартират със зареждането на операционната система. В списъка са включени всички програми, независимо дали са в разрешителния списък за стартиране при зареждането на Windows 10, и тяхното въздействие върху процеса на стартиране на операционната система, което се измерва в три нива – High, Medium, Low.

За да спрете стартирането на програма или услуга при зареждане на Windows 10, щракнете с десния бутон върху нея и изберете Disable. Това не изключва изцяло програмата, а само отменя опцията за незабавно стартиране - винаги можете да промените това, след като операционната система зареди. Освен това, ако по-късно решите, че все пак искате въпросната програма да стартира с включването на компютъра, можете просто да се върнете в тази част от Task Manager, да кликнете с десния бутон върху приложението и да активирате.

Много от програмите и услугите, които се изпълняват при стартиране, може да са ви познати, като OneDrive или Evernote Clipper. Но може и да не разпознаете много от тях. Task Manager ви помага да получите информация за непознати програми. Кликнете с десен бутон на мишката върху името на някоя от програмите и изберете “Properties” за повече информация за нея, включително местоположението ѝ на твърдия диск, дали има цифров подпис, както и други данни, като например  версията, размер на файла и последния път, когато е бил променен.

Можете също така да изберете и Open file location. Това отваря File Explorer и ви отвежда до папката, където се намира файлът, което също може да ви даде представа за целта на програмата.

Друга възможност е Search online. Кликнете с десния бутон на мишката върху тази опция и тя ще ви свърже със сайтове с информация за програмата или услугата.

Разбира се, може да се обърнете и към управлявания от Reason Software сайт Should I Block It и да потърсите информация за програмата или услугата, която ви интересува. Обикновено ще намерите много солидно количество процеси на този сайт.

След като сте избрали всички програми, които искате да деактивирате при стартиране, при следващ рестартирт на компютъра системата ще бъде много по-бърза.


3. Изчистете регистъра

Регистърът проследява и контролира почти всичко за начина, по който операционната система работи и изглежда. Това включва информация за мястото, където се съхраняват програмите ви, кои DLL използват и споделят, какви файлови типове трябва да се отварят и почти всичко останало.

Но той често не е добре оптимизиран. Когато деинсталирате програма например, нейните настройки невинаги се изчистват от регистъра. Така че с течение на времето, той може да се напълни с безброй остарели настройки от всевъзможни видове, което да доведе до забавяне на системата.

Да изчистите регистрите ръчно изисква изключително добри познания в сферата на софтуера. За да не си създавате излишни главоболия и да рискувате да повредите системата, имате нужда от Registry Cleaner. Има много достъпни – както платени, така и безплатни решения, като Auslogics Registry Cleaner.


Бързи съвети за Windows 10: 7 начина да ускорите работата на компютъра си

© Иван Гайдаров, pcworld

Преди да използвате Auslogics или друг Registry Cleaner, трябва да направите резервно копие на системния регистър, за да можете да го възстановите, ако нещо се обърка (Auslogics Registry Cleaner прави това, но няма да ви навреди да го архивирате два пъти). За да направите свой собствен архивен регистър, напишете regedit.ext в полето за търсене, след което натиснете Enter. От файл менюто изберете Export, след което не забравяйте да изберете опцията All в долната част на екрана. След това определете местонахождението и името на файла и натиснете Save. За да възстановите, отворете редактора на системния регистър, изберете опцията Import от менюто, след което отворете файла, който сте запазили.

После изтеглете, инсталирайте и стартирайте Auslogics Registry Cleaner или друг Registry Cleaner. В лявата част на екрана можете да маркирате вида на проблемите в регистъра, които искате да почистите - например File Associations, Internet или Fonts. Можете да изберете и всички едновременно, след което дайте команда за сканиране на регистъра за проблеми. За да направите това, кликнете върху Scan Now и от падащо меню, което се показва, изберете Scan. Това ви позволява първо да разгледате проблемите в регистъра. Ако вместо това изберете Scan and Repair, Auslogics прави корекциите, без да ги проверявате.

Програмата подрежда грешките според важността им, за да ви покаже кои са най-сериозните. Кликнете върху Repair, когато сте взели решението си, и се уверете, че е маркирана опцията Back up Changes, за да можете лесно да възстановите регистъра, ако нещо се обърка.


4. Изключете сенките, анимациите и визуалните ефекти

Windows 10 има някои гъдели за окото - сенки, анимации и визуални ефекти. На бързи и нови компютри те обикновено не влияят върху производителността на системата, но на по-бавни и по-стари конфигурации определено могат да окажат влияние.

4

Лесно е да ги изключите. В полето за търсене на Windows 10 въведете sysdm.cpl и натиснете Enter. Това стартира диалоговия прозорец System Properties. Кликнете върху раздела Advanced, а след това изберете Settings в секцията Performance. Това ви води до диалоговия прозорец Performance Options. Ще видите разнообразен списък от анимации и специални ефекти, които вероятно ще искате да изключите, защото те имат най-голям ефект върху производителността на системата:

Animate controls and elements inside windows

Animate windows when minimizing and maximizing

Animations in the taskbar

Fade or slide menus into view

Fade or slide ToolTips into view

Fade out menu items after clicking

Show shadows under windows

Има, разбира се, и по-лесен начин - просто изберете опцията Adjust for best performance в горната част на екрана и след това натиснете OK. Windows 10 ще изключи ефектите, които забавят системата ви.


5. Стартирайте инструмента за отстраняване на неизправности – Windows troubleshooter

Windows 10 има много полезен и малко познат инструмент, който може да засече проблемите с производителността и да ги реши. За да го стартирате, влезте в Control Panel и изберете System and Security > Security and Maintenance > Troubleshooting > Run maintenance tasks. Ще се покаже екран, озаглавен “Troubleshoot and help prevent computer problems". Продължете напред.


Бързи съвети за Windows 10: 7 начина да ускорите работата на компютъра си

© Иван Гайдаров, pcworld


Инструментът за отстраняване на неизправности ще намери файлове и shortcuts, които не използвате за идентифицирането на проблеми във вашия компютър. Имайте предвид, че може да получите съобщение: "Опитайте се да отстраните проблема като администратор" (Try troubleshooting as an administrator). Ако имате административни права на компютъра, кликнете върху него и инструментът за отстраняване на неизправности ще се стартира и ще свърши своята работа.


6. Обърнете се за помощ към Performance Monitor

В Windows 10 има още един страхотен инструмент, наречен Performance Monitor, който може, наред с други неща, да ви даде подробен отчет за ефективността на вашия компютър, да уточни всякакви проблеми със системата и производителността и да предложи корекции.

За да получите отчета, въведете perfmon /report в полето за търсене и натиснете Enter, като се уверите, че има интервал между "perfmon" и наклонената черта. Мониторингът за ресурси и ефективност стартира и събира информация за вашата система, което отнема няколко минути. Когато програмата приключи с анализа си, тя ще стартира интерактивен отчет.

В него ще намерите много подробна информация и може да отнеме много време, за да го изчетете. Най-добре е да разгледате първо секцията за предупреждения - Warnings, в която се намират най-големите проблеми, открити на вашия компютър, например проблеми с Windows, драйвери и т.н., ако има такива. Той също така ви казва как да коригирате всеки проблем - например как да включите устройство, което е било деактивирано.


Бързи съвети за Windows 10: 7 начина да ускорите работата на компютъра си

© Иван Гайдаров, pcworld

Важно е също да преминете надолу до секцията Resource Overview, където ще намерите анализ на ефективността на процесора, мрежата, твърдия диск и паметта. Всеки резултат е цветно кодиран - със зелен, когато няма проблеми, жълт - при потенциални проблеми, а червеният цвят показва съществуващ проблем.

Отвъд това, прегледът на ресурсите също така отчита показатели за ефективността и съдържа обяснителни подробности. Например, за процесора може да се покаже зелено и използването му да е 21%, като подробностите са "Нормално зареждане на процесора". Или за паметта - тя може да е жълта, с 62% използване и детайлите и коментар: "1520 MB е на разположение". Въз основа на това, което получавате, може да решите да направите нещо за хардуера си - например да добавите още памет.


7. Спрете безсмисления софтуер (bloatware)

Понякога най-големият фактор за забавяне на вашия компютър не е Windows 10 сам по себе си, а bloatware или adware софтуер, който заема CPU и системни ресурси. Adware и bloatware са особено коварни, защото може да са инсталирани от производителя на вашия компютър. Ще бъдете изумени колко по-бързо може да работи компютърът ви с Windows 10, ако се отървете от тях.

Първо, стартирайте сканиране на системата, за да откриете рекламен или злонамерен софтуер, ако има такъв. Ако вече сте инсталирали пакет за защита като Norton Security или McAfee LiveSafe, можете да го използвате. Можете също така да използвате вграденото антивирусно приложение на Windows 10 - просто въведете Windows Defender в полето за търсене, натиснете Enter и след това щракнете върху Scan Now. Windows Defender ще търси злонамерен софтуер и ще премахне всички намерени данни.


Бързи съвети за Windows 10: 7 начина да ускорите работата на компютъра си

© Иван Гайдаров, pcworld

Добра идея обаче е да получите и второ мнение, така че помислете за безплатно средство като Malwarebytes Anti-Malware. Безплатната версия сканира за злонамерен софтуер и премахва това, което намира, а платената версия предлага постоянна защита, за да спре инфекциите на веднага при появата им.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.