Apple патентова система за корекция на външни обективи за смартфони

Допълнителните оптики поставяни пред камерите на смартфоните на теория би трябвало да разширяват фото възможностите на тези устройства. Скъпите мобилни обективи действително предлагат качествена изработка, но процесът по прикрепването им е "на око". Т.е. дори при минимално разминаване спрямо оптималното им разположение може да развали заснетите изображения.

Сега обаче Apple се е сдобила с патент за технология, имаща за цел да се справи с този проблем. За целта там предлагат да се използва специален софтуер, както и подвижен камера модул. Системата ще анализира поличаваните изображения и ще открива разлики преди и след поставянето на обектива. На базта на тази информация специален софтуерен алгоритъм ще внася корекции.

Допълнителна механика пък може да настройва вградената в устройството оптика, чрез което да се коригира неточното ѝ напасване спрямо допълнителния обектив. Тези корекции може да включват накланяне блока с камерата, както и промяна на разстоянието ѝ спрямо обектива.


Apple патентова система за корекция на външни обективи за смартфони

В патента се говори за електроника, магнити и други методи за откриване прикрепения аксесоар. Ако смартфонът "знае" каква точно е допълнителната оптика, то в приложението на камерата може да се активират специални опции.

Разбира се, както обикновено, няма информация кога (и дали) скоро Apple ще реализират на практика подобна система в продуктите си. Реализирането на нещо подобно има потенциала да увеличи потенциала на камерите в мобилните устройства. Аз поне се размечтах за допълнителен оптичен вариообектив...
още по темата

Nokia подготвя смартфон с 5 камери?

Изтекли изображения показват устройство с пет оптики на гърба.
07.09.2018 / 04:21

Какво ново ще покаже Apple през септември

Гвоздеят на програмата ще са новите смартфони, но компанията ще покаже и други продукти.
20.08.2018 / 01:23

Аpple уверява, че не ви подслушва през вашия iPhone

Компанията не ви шпионира, за да ви предлага таргетирани реклами
09.08.2018 / 09:59

10 години App Store – новата индустрия, която промени живота ни

На 10-ти юли преди 10 години, Apple официално стартираха App Store
04.08.2018 / 08:00

Huawei с конкурс за снимки, направени със смартфон

"Next Image Mobile Photography" дава възможност за престижно признание.
19.07.2018 / 04:47
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.