Sony с 48-мегапикселов сензор за смартфони

Флагманските смартфони от следващо поколение може да бъдат оборудвани с 48-мегапикселови камери. Това е възможно след като Sony обяви своя нов сензор за мобилни устройства IMX586. От там също така обещават камерите на бъдещите смартфони да се справят много по-добре при снимане на тъмно.

IMX586 бие по резолюция досегашните рекордьори – Huawei P20 Pro и Lumia 1020, предлагащи камери със съответно 40 и 41 мегапиксела. Разбира се трябва да се подчертае и че, че продуктът на Nokia е от далечната 2013 г. При достатъчна светлина ефектът от големия брой пиксели е очевиден.

Увеличаването броя фоточувствителни елементи върху и без това минималната площ на сензора обаче води до свиване на техния размер. Резултатът от това си проличава при намаляването на осветеността. Ефектът е повече шум и загуба на фини детайли.


Sony с 48-мегапикселов сензор за смартфони


За да избегнат това сензорите на Sony, както и тези използвани от Huawei и Nokia, позволяват обединяване на сигналите, постъпващи от четири съседни пиксела – т.нар. биниране. При IMX586 усредняването на сигналите от четири 0,8 микронни пиксела формира един виртуален такъв с размер 1,6 микрона.

Минусът е, че по този начин ефективната резолюцията на камерата намалява четири пъти, т.е. 12 мегапиксела, но в резултат се получават много по-чисто изображение при снимане през нощта. При флагмана на Huawei например по аналогичен начин резолюцията спада от 40 на 10 мегапиксела.


Sony с 48-мегапикселов сензор за смартфони


От Sony допълват, че техният нов продукт предлага още четири пъти по-висок динамичен обхват, спрямо "обикновените сензори". Очевидният ефект от това би трябвало да бъде повече съхранени детайли върху обекти, стоящи в сянка.

Доставките на IMX586 трябва да започнат през септември, което вероятно означава, че той ще е част от флагмански устройства през 2019 г.
още по темата

HMD Global придоби PureView марката на Nokia от Microsoft

Компанията планира засилване на акцента върху камерите на смартфоните си.
27.08.2018 / 01:35

Защо смартфонът ви има нужда от много камери

До края на следващата година пет сензора ще са стандартна конфигурация за повечето флагмани.
18.07.2018 / 03:48

Sony Xperia XZ2 Compact – мини смартфон, макро възможности

Далеч не всички искат голям смартфон...
27.04.2018 / 12:00
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.