През последните няколко години на изложението CES доминират различни умни джаджи, които трябва да се погрижат за здравето ви. От апарати за кръвно налягане, гривни за отчитане на ултравиолетовото излагане до разбира се - умни четки за зъби. Тазгодишното издание на популярния форум не прави изключение - оралната хигиена е нещо като тренд с предложения от много големи производители. Едно от тях е на Colgate и носи името Plaqless Pro.

Тази умна четка за зъби се свързва със смартфона (разбира се) чрез Bluetooth, но истинската иновация е малък сензор, който е специално разработен да засича плака в реално време - докато си миете зъбите. Това е комуникирано към потребителите чрез светлинен пръстен на самата четка, който свети в синьо, когато сензорът засече наслояване на плака и след това в бяло, когато зоната е изчистена. Представители на Colgate казавт, че сензорът е способен да засича плака за всеки зъб индивидуално.

Друг трик на Plaqless Pro е създаването на виртуална карта на устната кухина на потребителите, за да могат те да прегледат детайлна статистика от всички почиствания - на кои зони трябва да обърнат повече внимание и кои са добре почистени. Подобна опция ще се понрави на най-запалените и вманиачени по устната си хигиена и надали ще бъде използвана ежедневно от обикновените потребители, но всяка допълнителна функционалност е добре дошла. Смартфон приложението също така предлага и съвети за по-ефективно четкане на зъбите, въз основа на вече споменатата статистика.

Colgate не казва кога Plaqless Pro ще се появи на пазара, нито на каква цена, но най-вероятно четката ще е по-скъпа от последното предложение от компанията - електрическата четка Е1, която струва 100 долара. Очаква се Plaqless Pro да се движи в зоната на топ предложенията от други големи марки като Sonicare и Oral-B, което означава около 200 долара.