Как да си направим автопортрет със смартфон

Съвети от модния фотограф Virginia Y
Същността на автопортрета е, че вие снимате себе си и показвате пред света как вие самите изглеждате във вашите собствени очи. Затова добрият автопортрет е първата стъпка към това да покажете своето собствено аз в онлайн средата по качествен, стилен и дори нестандартен начин. Най-често правим това със селфи камерата, макар това да не е абсолютно задължително.

Така може да се синтезира накратко съдържанието на открита фотографска работилница, организирана от Huawei по повод старта на продажбите на смартфона Nova 5T. Устройството предлага общо 5 камери, като предната му 32-мегапикселова.

По време на събитието модният фотограф, работещ на българска и международна сцена, и автор на подкаста "The Fashion Photography Podcast" Virginia Y разкри няколко практически съвети за заснемане на стилни автопортрети с мобилен телефон:


1. Отдалечете се от камерата.

  За да си направите ефектен автопортрет, не е нужно да сте близо до камерата. Макар че показвате заобикалящата ви среда, това няма да попречи вие да сте "в центъра" на снимката. Можете да поставите смартфона на статив, а ако нямате под ръка такъв, можете да го подпрете на подходящо място или дори да го залепите със здраво тиксо, защо не и на тавана. Huawei nova 5T може да направи селфи по ваша гласова команда или няколко секунди, след като му помахате с ръка, което ви дава необходимото време и спокойствие да се подготвите за кадъра. С подходящо разстояние, можете да си направите портрет "в среда", а средата винаги разказва история. И така стигаме до съвет N2.

  Как да си направим автопортрет със смартфон

  2. Подредете средата.

   Ако средата не отразява стила и настроението, което искате да предадете, променете я. Можете да преподредите, да аранжирате подходящи предмети около вас, както и да изберете точно кой отрязък от нея да влезе в кадър. Какво сте избрали да се вижда около вас е съществена част от процеса на себеизразяване. Същевременно, можете да се заиграете успешно и с това коя част да покажете от самите вас.


   3. Покажете изразителна част от себе си.

    Креативният автопортрет не трябва да прилича на снимка за паспорт. Дори не е нужно да показвате цялото си лице, може да изберете част от него или друга част от тялото ви, която разказва историята на момента. Можете да отидете още по-далеч в разбирането си за автопортрет и дори изобщо да не снимате визията си. Аз имам серия снимки на съдържанието на чантата си, защото смятам, че има моменти, когато това, което нося в нея, разказва много за мен и също "рисува" портет на личността ми.


    4. Намерете най-добрия си ъгъл.

     Тук говорим съвсем буквално. Всяка снимка е двумерна проекция на триизмерен обект, с произтичащите от това позитиви и негативи. Експериментирайте и разберете заснети от какъв ъгъл изглеждате най-добре на снимка. При някои хора се получават много добри селфита, снимани от нисък ъгъл, при някои – от висок, а при някои трябва да се намери по-нестандартен ъгъл. Освен че така можете да смекчите или подчертаете особености на тялото и лицето си, можете и да разкриете себе си под нестандартен, и в преносен смисъл, ъгъл. Все пак, не правете всички свои автопортрети в един и същи ракурс, защото става скучно и очевидно, че криете нещо.

     Как да си направим автопортрет със смартфон

     5. Търсете оптически линии.

      Линиите в една снимка винаги стоят добре. Може да търсите геометрия в заобикалящата ви среда или в извивките на тялото си. Подходяща поза с ръцете например ви спасява от това тялото ви да изглежда като правоъгълник без талия.


      6. Изберете подходяща светлина.

       Добрата снимка започва с подходящата светлина. Няма универсална рецепта за нея, защото зависи от чертите на всяко лице. Важното обаче е тя да ви помага да се изразите по начина, по който искате. Например, в повечето случаи на жени отива по-мека светлина (която ще намерите лесно на сянка), защото прави самите черти по-меки и нежни, което макар и не винаги, често се търси при женските портрети. Съответно, чудесни мъжки портрети и автопортрети се получават при остра светлина, каквато например е слънчевата, защото тя "изсича" лицето и му придава повече характер. Още нещо: най-добре е да избягвате обедното слънце, защото ще очертае дълбоки сенки под очите ви.


       7. Бъдете търпеливи, забавлявайте се и се харесвайте.

        Добрата снимка изисква много търпение. Ако нямате търпение да изберете правилната поза или да снимате докато се харесате, просто включете видео функцията на смартфона, след което си изберете подходящ стоп-кадър. Важно е да се харесвате, да облечете нещо любимо, и да се забавлявате – вашето настроение винаги личи много в автопортретите.

        Как да си направим автопортрет със смартфон

        Twitter icon Facebook icon
        Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.