3D принтирана паста ще направи сградите по-устойчиви при природни бедствия

Това са установили учените в Университета Пердю
3D принтирана цитементова паста ще направи сградите по-устойчиви на природни бедствия, твърдят учените от Университета Пердю. Макар че това звучи парадоксално, пастата става все по-здрава, когато се напуква. Това може да я превърне в потенциално безценен нов строителен материал.

"Материалите, базирани на цимент, като бетона са крехки и се напукват при деформация. Използвайки това, ние можем да произведем структурни елементи за сгради, които да могат да издържат на динамични влияния като тези при земетресения", коментират от екипа.

Учените черпят вдъхновение от самата природа, в която винаги се търсят начини да се преодолеят уязвимите места. Затова те използват "вградената" слабост на материалите, базирани на цимент, за да увеличат тяхната здравина. Те постигат това, създавайки 3D принтирани материали, вдъхновени от свойствата на черупките на членестоногите като омари и бръмбари. Биомеханичния дизайн на тези черупки им позволява да издържат на големи количества натоварвания.

Принтираната паста може да се използва за създаване на модели като клетъчната структура на восъчните пити. "3D принтирането премахва необходимостта от създаване на шаблон за всеки тип дизайн, така че да можем да постигнем тези уникални свойства на базираните на цимент материали, което не беше възможно преди", коментират от американския университет.

Въпреки потенциалните възможности и широки приложения все още учените трябва да отговорят на редица въпроси. Например, какви свойства имат новите материали през първите дни, докато циментовата паста се втвърдяв, това може да включва различни процеси като свиване и изсъхване. На учените им предстои още доста работа, преди подобен материал да намери широка употреба в строителството.
още по темата

Сателитен интернет – новата космическа надпревара

В тази своеобразна космическа надпревара са замесени големи имена – от Ричард Брансън до Илон Мъск – но и сериозни пари!
19.08.2018 / 08:00

NASA изстреля първата си сонда, която ще "докосне" Слънцето

Parker Solar Probe трябва да премина на 3,8 милиона мили от горещата звезда, като се очаква да развие скорост от 430,000 мили в час
13.08.2018 / 03:45

Радиотелескопи показват как работи теорията на гравитацията в екстремни условия

Шест години международен екип учени изследва тризвездна система - пример за екстремно гравитационно действие
05.07.2018 / 12:00
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.