3D отпечатаха обекти, които знаят колко точно са използвани

3D отпечатани пластмасови обекти могат да съхраняват и предават информация без необходимостта от батерии или електроника
Изследователи от Униветситета на Вашингтон са разработили 3D отпечатани пластмасови обекти, които могат да съхраняват и предават информация без необходимостта от батерии или електроника. Миналата година учените показаха устройства за измерване на скоростта на вятър и водни потоци, които след това предават тази информация чрез антена, отразяваща околните WiFi сигнали.

Сега те отвеждат нещата една стъпка напред, въвеждайки концепцията в помощните технологии. 3D печатът може да бъде използван за направата на протези (както видяхме на конференцията Additive Days) или умни контейнери за лекарства, които да напомнят на хората да си пият хапчетата. Въпреки това обаче, този метод не дава информация за това как и колко често използват хората тези джаджи.

"Интерсуваме се от направата на достъпна технология в помощ на хората чрез 3D печат, но нямаме лесен начин да разберем как те я използват", споделя професор Дженифър Манкоф, един от учените в проекта. "Може ли да съществува решение без електрически схеми, което да бъде отпечатвано на потребителски 3D принтер?"
Екипът е използвал хитра комбинация от две антени, които да могат да засичат комплексни движения - както кога един контейнер с лекарства е отварян, така и кога е затворен. Колкото до съхранението на информацията, учените дават пример с инсулинова писалка: "Вие можете да взимате инсулин, дори когато нямате WiFi връзка, така че трябваше да намерим начин да записваме използването на този медицински уред", казва Шиям Голакота, друг учен от проекта.

Това е било постигнато чрез пружина и лебедка - всеки път когато е натиснат бутон, пружината се натяга все повече. Когато потребителите са в WiFi обхват, те могат да освободят пружината, която задейства вътрешна антена и предава информация за натисканията въз основа на натягането на пружината.

още по темата

3D принтер получи "очи" и "мозък"

Млада компания създаде принтер с машинно зрение, можещ да печата с няколко материала едновременно
21.06.2019 / 10:45

Умните тъкани са близо до комерсиализация

Задават се дрехи с вплетени в тях композитни влакна с микроелектроника
05.06.2019 / 05:18

HP разширява своето OfficeJet Pro портфолио

Компанията представя Smart принтери, които помагат на малките фирми да пестят време
25.04.2019 / 11:44

Още от най-добрите тех продукти на 2018-та

Толкова много "най", че продължаваме темата с още от най-добрите тех продукти
17.12.2018 / 11:26

Отпечатаха на 3D принтер литиево-йонна батерия

Тя е захранила LED гривна за 60 секунди, но технологията има значителен потенциал
18.10.2018 / 02:15
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.