Hayabusa2 изпрати детайлни снимки от астероида Ryugu

Японската сонда се приближи на 851 метра от космическата скала
По-рано днес японският космически апарат Hayabusa2 премина изключително близо до астероида Ryugu, изпращайки детайлни снимки от повърхността на космическата скала. Преди две седмици Hayabusa2 премина на шест километра от Ryugu, но днешното сближаване постави апарата на 851 метра от астероида - най-близката среща до този момент. Мисията ще продължи със събиране на проби от повърхността на скалата, а днешното сближаване трябваше да даде на учените информация за слабото гравитационно привличане на еднокилометровия астероид.

По време на снижаването Hayabusa2 засне изображения със своята телефото оптична камера (ONC-T) и с широкоъгълната навигационна камера (ONC-W). На снимката можете да видите скалата от 10 метра, която дава перспектива за това колко близо е астероида. Изображението показва също и множество камъни - малки и големи - разпилени по повърхността на космическия обект.

Японската космическа агенция JAXA ще реши на базата на днешните резултати къде точно ще е мястото на кацане и от коя част ще събере проби, за да ги изпрати обратно към Земята. Това ще се случи през следващите няколко месеца, а самите проби трябва да пристигнат при нас някъде през 2020-а година.


Hayabusa2 изпрати детайлни снимки от астероида Ryugu


Hayabusa2 изпрати детайлни снимки от астероида Ryugu

още по темата

SpaceX – накъде след Falcon Heavy?

Компанията на Елон Мъск вече се е концентрирала върху новата си разработка – ракетата BFR – която се очаква да направи космическите пътешествия реалност
09.02.2018 / 12:00
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.