10 години App Store – новата индустрия, която промени живота ни

На 10-ти юли преди 10 години, Apple официално стартираха App Store
На 10-ти юли преди 10 години, Apple официално стартираха App Store – и за добро или лошо – спомогнаха за пренаписването правилата не само на начина, по който се сдобиваме и ползваме софтуер, но и на обществото като цяло.


10 години App Store – новата индустрия, която промени живота ни


iPhone, който дебютира година по-рано, помещава около дузина вградени приложения. Но с идването на iOS 2.0 и App Store, функционалността, която може да се изтиска от смартфона на Ябълката е ограничена единствено от въобрежението на разработчиците. Ироничното е, че Стив Джобс (Steve Jobs) е бил против идеята iPhone да поддържа софтуера на външни разработчици – както Уолтър Айзъксън (Walter Isaacson) пише в официалната биография на Джобс, съоснователя на Apple "не искаше външни хора да създават приложения за iPhone, така че да го инфектират с вируси, да замърсят средата му и да компрометират това, което е", предпочитайки разработчиците да се фокусират върху уеб приложения за мобилни устройства. Джобс впоследствие променя мнението си и с това, помага за създаването на цяла екосистема и нова, мобилна индустрия, която ще изстреля Apple до първата компания в света достигнала пазарна капитализация от 1 трилион долара.


10 години App Store – новата индустрия, която промени живота ни


Не е нужно да обясняваме през последвалите години колко нарастна броят на приложенията и как цялото нещо избухна, но сега софтуера е по-практичен, комплексен и най-вече изтънчен във всяко едно отношение. Малцина помнят, но истината е, че в първите години на App Store имаше притеснително голям брой от т. нар. "fart apps". Същевременно Apple не пропускат възможност да се похвалят с финансовото значение на App Store: до момента разработчиците по света са получили над 100 млрд. долара и това при положение, че през юни 2017-та бяха 70 млрд. След 10 години обаче, може би най-важното е да не забравяме как Apple и техният App Store промениха начина, по който хората мислят за софтуера. Не ставаше въпрос за нещо, по което единствено компютърните маниаци да изпитат влечение – свалянето на приложения без дори да се замисляш, вече е втъкано в ежедневния живот на всеки мобилен потребител. Ерата на това да използваш смартфона си за ужасно много неща, започна преди 10 години и причината за това е една и то съвсем конкретна такава: достъпност.


10 години App Store – новата индустрия, която промени живота ни


С риск да прозвучи очевидно, Apple не са пионери на идеята за централизирано място, от което да се сваля софтуер специално създаден за машината на потребителя. Също както Amazon не са изобретили електронните четци, но в момента има Kindle и всичко останало. Amazon създадоха и разработиха пазара на електронните книги. Идентичен е случая и с таблетите. Таблетите датират от 90-те години на миналия век. Microsoft са едни от първите с работещи прототипи на таблет. Но чак през 2010-та година с появата на iPad се отприщва "пазарът на таблетите". Така че, един от първите комерсиални примери за екосистема от софтуер се появява още през 1991-ва, но показателно е, че отново Стив Джобс е замесен, тъй като става въпрос за NeXT компютрите. Тогава обаче, пазарът е нишов... и то, в най-добрия случай.


10 години App Store – новата индустрия, която промени живота ни


Да вземем за пример Windows. По онова време намирането на софтуер означаваше безобразно много браузване сред така или иначе ограниченото уеб пространство, при това на скорости и цени, които за по-младите биха звучали невероятно. Четенето на форуми, сляпото инсталиране на .exe-та, следенето на портали, като Download.com и Softpedia, и разбира се, "площад Славейков" (столичани знаят най-добре *намигане*), при всички положения помагаха, но намирането на конкретен софтуер, който да се справи с определен проблем, често беше като търсенето на игла в купа сено.


10 години App Store – новата индустрия, която промени живота ни


Ситуацията не беше много по-различна за клетъчните телефони и първите смартфони – игрите бяха съвсем базови, а ограничените хардуерни възможности караха гийковете (но не и средностатистическия потребител) да търсят ценния софтуер. В първите години на новият век телекомите бяха големите играчи що се отнася до софтуерната дистрибуция. През 2002-ра година се появи дигиталния магазин Get It Now на Verizon, а през 2004-та MEdia Mall на AT&T, като всяка поръчка на приложение директно се таксуваше към месечната такса (модел по-късно усвоен от много други телекоми).


10 години App Store – новата индустрия, която промени живота ни


За собствениците на Windows Mobile устройства, наличен беше доста и безплатен, и платен софтуер, стига човек да знаеше къде да търси. Е, тогава по нашите ширини беше невъзможно човек да плаща за мобилен софтуер поради много и различни причини.
И тогава дойде iPhone и неговият App Store. Сравнен с хилядите вече достъпни приложения за Palm Treo и Windows Mobile устройства, 500-те приложения първоначално достъпни в App Store изглеждаха несериозно (пък и всички помним култовото изказване на Стив Балмър за цената и ползата на iPhone – вижте по-долу).Тъй като разработчиците не можеха официално да публикуват софтуера си за iPhone извън App Store, работейки в малката, но заградена градинка на Apple, беше единственият начин повечето хора да добавят нови функции към техния iPhone. В момента много рядко някой се сеща какво изобщо беше "jailbreaking". Но все пак да обясним – хакване на телефона, което позволяваше свалянето и на платени, и на безплатни приложения от външни сайтове (различни от App Store). Това беше важно, тъй като, както в България, така и в много други държави Apple не признаваха кредитните/дебитните им карти и човек, дори да искаше да си купи нещо, нямаше как да стане без регистрирана валидна карта. Така че, в първите години на iPhone и App Store, джейлбрейкинга си беше неписан закон за много от потребителите. А с това, целият процес по намирането и инсталирането на приложения доста приличаше на методологията, която вече се беше установила на PC.
Настойчивостта на Apple да държат софтуера стриктно сред стените на App Store може и да е вбесило много от ранните потребители на iPhone, но подсигури за в бъдеще възможността новите функции на устройствата им да се изпълняват чрез няколко тапвания на екрана, а не чрез радикално нов хардуер или фундаментално различна операционна система. За аудитория с всенарастващ глад към това как използват iPhone-ите си и разработчици, които печелеха от този глад, простотата беше критична точка за успеха. Именно в тази връзка е редно да напомним, че смартфони имаше и преди iPhone, но те бяха с пълнокръвни QWERTY клавиатури. Всичко, от което потребителя имаше нужда, беше на едно място. И нямаше значение дали iPhone-а на един е като iPhone-а на друг, тъй като селекцията от приложения е това, което правеше всяко устройство уникално. Простотата, достъпността, комбинирани със сякаш вградената популярност на iPhone-а, помогнаха за изграждането на култ към мобилния софтуер, какъвто десктоп приложенията никога не успяха, дори да докоснат.


10 години App Store – новата индустрия, която промени живота ни


С времето стана ясно, че свободата с която се свалят приложения промени на някакво ниво начинът, по който масовия потребител възприема мобилия софтуер. С премахването на бариерите да се инсталира нещо, Apple захраниха нестихващ апетит към нови, малки тръпки, които могат да доставят приложенията и игрите. Всеки от нас в рамките на минути е свалял няколко неща от App Store, само за да види дали са добри и правят, това което обещават. А ако не са, всеки от нас е изтривал по 10 в рамките на секунди и отново се е впускал в App Store, за да потърси нов фото филтър, нова игра, нов хит. Само с няколко ключови думи и всеки може да намери това, което търси. Ако не е на нужното ниво, няма проблем – изтрива се и се опитва отново. Откриването на приложения е голям проблем за разработчиците, стараейки се да изпъкнат сред безбройните конкуренти, а за потребителите известен проблем е намирането на истински качественото сред океана от приложения. Това означава, че залозите за инсталиране на приложение са толкова ниски, a потенциалната стойност е толкова висока, че колективно прегърнахме този нов начин на потребление.Според Apple инсталационната база е близо 1.4 млрд устройства – това са 1.4 млрд Apple хардуер, бидейки смартфони, таблети, компютри, часовници и т.н.; iOS устройствата очевидно са голяма част от тази тотална цифра. А тази ужасно голяма цифра бледнее на фона на повече от 180 млрд свалени приложения от пускането на App Store досега. В днешно време навигираме, четем, плащаме сметки, викаме таксита, намираме си работа, губим си времето, уреждаме си срещи, решаваме проблеми, снимаме, играем, рисуваме и какво ли още не, с помощта на App Store и телефона, който носим в джоба си. И това няма да се промени скоро. След още 10 години, вероятно App Store и производните му ще са съвсем различни, а телефоните може дори да не са подобни на настоящите, но екосистемата ще остане.


10 години App Store – новата индустрия, която промени живота ни

още по темата

Apple премахва 25 000 приложения от онлайн магазина си в Китай

Технологичният гигант е обвиняван от държавните медии в страната, че не полага достатъчно усилия да филтрира забранено съдържание
20.08.2018 / 11:34

10 години App Store - любопитни факти и данни

Ретроспективен доклад с любопитни цифри и постижения от историята на дигиталния магазин на Apple
11.08.2018 / 08:00

"П" като "пай", новият Android 9.0 е тук

Потребителите на Pixel могат да се запознаят с новите функционалности веднага, а на останалите ще им се наложи да изчакат поне до края на есента
07.08.2018 / 03:00
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.