Учените случайно са създали ензим, който разгражда пластмаса

Мутиралият ензим разгражда пластмасата само за броени дни.

 

Учените отдавна се опитват да открият решение за разрастващата се криза с пластмасовото замърсяване. Но сега се появява реална надежда за успех, след като група учени случайно са създали ензим, унищожаващ пластмасата само дни – в сравнение с вековете, необходими за нейното естествено разграждане в океаните.

Изненадващото откритие е било направено при изследване структурата на бактерия, намерена в депо за отпадъци в Япония. Тя произвежда ензим, за изследването на който учените са използвали Diamond Light Source – ренгеново лъчение 10 млрд. пъти по-ярко от слънцето. Първоначално ензимът е приличал на типа, който бактериите обикновено използват да разграждат естествените полимери при защитните слоеве на растенията. Но след лека манипулация учените са подобрили неговата способност, така че да яде полиетилен терефталатът (PET)който се използва при пластмасовите бутилки.

Екипът се надява откритието да помогне за справянето с глобалния проблем. PET бутилките, които се рециклират, засега могат да се превърнат само във влакна за дрехи и килими. А мутиралият ензим ще може да разгражда пластмасата до нейните първоначални елементи. Потенциалното използване може да включва разпръскването му върху големи острови от плуваща пластмаса в океаните.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.