Звук и слушалки – ултимативен гид! (част 4)

Ще обърнем внимание на нещо, което често се подценява и рядко се дискутира – ролята на микрофоните при слушалките
Продължаваме темата ни за звука и слушалките. Сега ще обърнем внимание на нещо, което често се подценява и рядко се дискутира – ролята на микрофоните при слушалките. Нека започнем с малко история...
Слушалките имат история, която датира още от двете световни войни. В началото на 20-ти век слушалки с комутационно табло (или разпределително табло) са използвани за предаване на музикални изпълнения из Лондон. Колкото и екстравагантно и рядко срещано да е било по онова време, впоследствие става неразделна част от радиокомуникацията във военните периоди.


Звук и слушалки – ултимативен гид! (част 4)


По-късно, тъй като хората имали желанието да използват слушалки за лична употреба, Beyerdynamic изкарват на пазара първите слушалки в света за лично ползване. Beyerdynamic са немска, семейна фирма, която се появява през 1924-та година и интересното е, че е най-старата аудио компания активна и до ден днешен. Вече сте уморени...? Чакайте, не се притеснявайте, свършихме с урока по история.


Звук и слушалки – ултимативен гид! (част 4)


Важното е, че от онова време микрофоните за слушалки се развиват заедно с главоломния растеж на технологиите. Днес мобилността и комфортът са станали неразделна част от живота на потребителите. И тъй като електрониката става все по-миниатюрна – преминавайки от микро до нано ниво, същото е и със слушалките.
Повечето слушалки и тапички предназначени за мобилни устройства имат вградени микрофони. Някои професионални слушалки са с допълнителен кабел за микрофон. Вградените микрофони като цяло са електретни. Принципът им на работа е подобен на принципа на кондензатора. Разликата е, че те не се нуждаят от външен източник на захранване. Мембраната на такива микрофони получава електрически заряд по време на работа. Те са малки и могат да бъдат фиксирани в съвсем миниатюрни устройства. Същите тези микрофони се използват в мобилните телефони. Имат динамичен честотен диапазон от 30 Hz до 18 kHz. Те са изключително енергоефективни, тъй като не се нуждаят от външен усилвател поради вградения кондензатор в него. MEMS технологията (идва от "micro-electro-mechanical") се използва за производството на тези микрофони с микроразмери.


Звук и слушалки – ултимативен гид! (част 4)


Ако сте забелязали, съединителният щифт на слушалките с микрофон имат допълнителна черна линия, която обозначава стандарта OMTP (Open Mobile Terminal Platform). Другият масов стандарт е AHJ (American Headset Jack), който можете да срещнете на места и като CTIA. Голяма част от съвременните смартфони използват AHJ/CTIA стандарта.


Звук и слушалки – ултимативен гид! (част 4)


Слушалките с микрофон на врата имат два пина, за да се свържат отделно с компютър. В наши дни и USB стандарта се използва за свързване на слушалки. Много от микрофоните в слушалки използват шумопотискане, за да блокират шума около слушателя. Наред с микрофоните за провеждане на разговори, слушалките имат и специален вграден бутон. Тези "дистанционни бутони" са основно полезни за превключване на песни и контролиране силата на звука. Любопитно е, че използват серийни превключващи сигнали за различни контроли. Някои безжични слушалки имат подобни бутони на ушната чашка или лентата за глава.


Звук и слушалки – ултимативен гид! (част 4)


Удобството да използваме дистанционно и микрофон, без всъщност, да се приближаваме до телефона е нещо, което всички оценяваме. Представете си свободата да ядете бургер, без да го държите. Корпусът на тези бутони при някои слушалки позволява инсталиране на аудио усилвател.


Звук и слушалки – ултимативен гид! (част 4)


Много слушатели имат свои специфични предпочитания за дизайн и качество. Ако искате слушалки, които са само за слушане на музика, може да не се притеснявате за микрофон. Ако често ще ги използвате с устройство, на което провеждате разговори, то тогава микрофонът определено има значение. А вече знаете и как да разпознавате различните типове.

Следва продължение...
още по темата

Звук и слушалки – ултимативен гид! (част 5)

Този път темата е технологията за приглушаване на шума, за някои по позната като "Noise Cancellation".
30.11.2019 / 08:50

Всичко, което Amazon обявиха на събитието Alexa 2019

В последните месеци на годината Amazon обявяват цяла орда от нови хардуерни устройства
29.09.2019 / 06:40

IFA 2019: Нови безжични слушалки от Huawei и Nokia

Система за елиминране на смущения и рекорден автономен живот
10.09.2019 / 01:15
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.