Как се прехвърля от винил в дигитален формат?

За целта са ви нужни четири основни компонента и подходящ софтуер
Записите на винилови носители определено изживяват своеобразен Ренесанс, но възможностите да ги слушате навън са доста ограничени. Решението е да ги конвертирате в цифров формат, за да можете да ги качите на смартфон, плейър, USB стик или на уредбата в колата. Това също така ви осигурява резервно копие на албумите, ако се случи нещо с оригиналния носител.

Какво оборудване е нужно за презапис на винила?

Има четири елемента, които ще ви трябват, за да превърнете виниловите записи в MP3:

- записващ плейър

- свързващи кабели

- настолен компютър или лаптоп

- записващ софтуер

- преобразувател на аналоговия сигнал в цифров (ако грамофонът ви е нов, той при всички случаи ще има USB порт, което означава, че устройството вече има D2A конвертор и може да бъде свързано директно към вашия компютър).

Също така, ако вашият записващ плейър има вграден предусилвател, можете да свържете направо кабела към входа за микрофон на вашия компютър. В противен случай ще трябва да свържете чрез преобразувател от аналогов към цифров сигнал (с вграден предусилвател) и чак след това да го включите към вашия компютър.

Ако използвате лаптоп, препоръчително е да използвате D2A конвертор, дори ако вашият грамофон има предусилвател, тъй като микрофонът на компютрите често е моно и няма да даде оптимални резултати.

Софтуерните опции са разнообразни. Audacity например е безплатна и надеждна програма, която може да ви свърши добра работата. Използването на това решение обаче изисква впоследствие да разделята ръчно целия запис на отделни песни. Ако пък сте готови да инвестирате малко средства, тогава VinylStudio е вашата програма. Тя е специално предназначена за тази работа и автоматизира по-голямата част от процеса.

В случая ще се фокусираме върху безплатното приложение Audacity, тъй като то е достъпно за всички.

Преобразуване с помощта на Audacity

Свържете грамофона към компютъра си, като използвате каквито и да е подходящи кабели.

След това ще трябва да коригирате настройките на компютъра си така, че да разпознае новоприкаченото устройство. Това става като отворите меню старт менюто и въведете опциите в контролния панел. Изберете най-горната възможност, след което Hardware & Sound>Sound. Изберете раздела за запис от показалия се прозорец, а след това и опцията, която отговаря на вашия грамофон.

После отворете Audacity, отидете в лентата с менюта в горната част на екрана и изберете Edit> Preferences> Devices, след което погледнете в секцията Interface за функция, наречена MME.

Една от последните ви задачи е да влезете в секцията за запис в лявата част на менюто, а след това да активирате опцията Software Playthrough. След като направите всичко това, кликнете върху OK.

Сега сте готови за запис. Преди да започнете, разбира се, трябва да проверите нивата, за да се уверите, че сигналът не е твърде силен, тъй като това ще предизвика изкривяване. Пуснете албума на виниловия носител и не забравяйте да следите входните сигнали в горния десен ъгъл на екрана. Като цяло еквалайзерите трябва да светят зелено. Ако влязат в червената скала, използвайте плъзгача за контрол на входния сигнал (този с икона на микрофон), за да нормализирате нивата.

Щом всичко е вкарано в ред, пуснете албума от винила и натиснете бутона за запис на Audacity. След като записът е направен, ще трябва да разделите песните. Това става като върнете вече дигиталния запис в началото и изберет опцията Tracks от менюто в горната част на екрана.

От падащото меню изберете Add Label At Selection, след което въведете името на първата песен. Преминете през целия албум, като повтаряте този процес на всяко място, което бележи край на песен и начало на нова.

Накрая отидете на File> Export Multiple, изберете желания формат, след което щракнете върху Export. Сега вече любимият ви албум ще бъде с вас навсякъде.
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.