Qualcomm представи процесор за лаптопи – Snapdragon 850

Първото поколение преносими компютри с мобилни чипове бе базирано на Snapdragon 835 на Qualcomm. Много хора очакваха през тази година лаптопи с новата версия на процесора, Snapdragon 845, която се използва и в тазгодишните флагмански смартфони. Вместо това обаче компанията обяви чипсет, насочен специално към компютрите – Snapdragon 850.

От Qualcomm обещават той да увеличи с още 20% вече впечатляващия автономен живот на батерията, говорейки вече за „многодневен“ живот. Също така процесорът трябва да предложи и с 30 на сто по-висока производителност, както и с 20% по-бърз трансфер на данни през LTE.

Прочетете още: Според Qualcomm първите 5G смартфони ще се появят още през 2018 г.

Редно е да се отбележи, че обновеният хардуер надали ще оправи проблемите, които бяха характерни, за първите компютри със Snapdragon процесори. Те бяха свързани с бъгави версии на Windows 10, софтуерна несъвместимост и недостатъчна производителност. Въпреки това обаче идеята за постоянно свързан и мигновено включващ компютър (като смартфон) е особено апетитна. В този смисъл Snapdragon 850 е стъпка в правилната посока.


Qualcomm представи процесор за лаптопи – Snapdragon 850

© Александър Главчев, pcworld

В случай на необходимост Intel може да използва мощните си Core процесори за AI задачи, докато Qualcomm, бидейки производител на мобилни решения, трябва да добавя специализирани логически блокове за такива цели. Snapdragon 850 не е изключение – компанията е работила заедно с Microsoft за ускоряване на нейни новия AI API, Windows ML, чрез такъв специален блок.

Както и Snapdragon 835, така и 850 се произвежда по 10nm технология, което означава че разработчицте са изнамерили начини за увеличаване на производителността и намаляване на потреблението, без да разчитат на смаляване на ядрата. Това е постигнато чрез увеличаване на тактовата честота от 2,6 на 2,95GHz в Kryo 385 ядрата на новия чипсет. Логическите блокове за аудио и видео също са подобрени, като използваният видеоускорител е същият като в Snapdragon 835 – Adreno 630.

още по темата

Intel представя новите си процесори в началото на октомври?

Според информация от компанията новият флагман ще бъде от 9-то поколение и ще разчита на 8 ядра и 16 нишки
13.08.2018 / 08:34
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.