Microsoft създаде първия си подводен център за данни

Центърът е разположен до Окнийските острови в Шотландия и разполага с 12 рака и 864 сървъра

Центровете за данни са горещи, шумни и в голямата си част неефективно разположени. Microsoft обаче намират решение – поставят ги на дъното на морето. След първоначалните тестове на прототипи, проектът Natick представя визията на Microsoft за устойчиви, предварително подсигурени и бързо разполагащи се центрове за данни, които работят от…..морското дъно. Да, точно така. Дълбоко под вода.

 

Първият подобен център за данни е инсталиран на морското дъно, близо до Окнийските острови в Шотландия, и вече обработва натоварвания чрез своите 12 рака и 864 сървъра. Системата изисква малко под една четвърт мегават мощност, когато работи на пълен капацитет, като тя се доставя от източници на възобновяема енергия, генерирана на сушата. Съдържащият контейнер включва и технология за охлаждане, но голяма част от обичайната логистика и разходите около тази дейност са елиминирани благодарение на естествено ниските температури в дълбините на океана.

Екипът на проекта ще прекара следващите 12 месеца в мониторинг на производителността на центъра за данни, водейки сметка за всичко - от консумацията на енергия и вътрешната влажност до нивата на звука и температурата - въпреки че самата станция е проектирана да работи поне пет години без каквато и да било поддръжка. Екипът също така ще следи внимателно въздействието на подводния център върху околната среда.

Проектът на Microsoft се ражда в следствие на нарастващото търсене на инфраструктура за изчислителни облаци в близост до силно населени райони. В този ред на мисли поставянето на центровете за данни в морето може да изглежда противоречиво, но повече от половината от населението на света живее в райони максимум на 120 мили от брега - район, богат на потенциал за възобновяема енергия. Така че, ако всичко е наред, проектът Natick може да отбележи началото на напълно нов начин за управление на интернет връзката.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.