Стил и стабилност с кутията CMT510 и захранването Hydro GE от FSP

Двата компонента дават много добро отношение цена-качество и са отличен избор дори за сериозни геймърски системи
Винаги съм твърдял, че при изграждането на компютърна система много хора забравят двата основни компонента, от които започва всичко – кутията и захранването. Може би с възрастта, може би просто с опита, започнах да обръщам по-голямо внимание на тези два фундаментални компонента. Това е и хардуерът, който най-малко бихте подменяли при ъпгрейд – хубаво захранване и достатъчно стилна и функционална кутия могат да издържат доста дънни платки, процесори и видеокарти.

През последните години производителите на компютърни кутии започнаха да обръщат сериозно внимание на естетичната страна на този компонент. Това доведе до появата на доста модели, включващи в себе си стъклени компоненти, алуминий и LED осветление. Разбира се, невинаги тези комбинации автоматично водят до стилен дизайн, но геймърите имат много по-голям избор и то на цени, които няма да им костват вътрешните органи.

След това пространно встъпление преминавам към конкретните продукти, които тествахме в PCWorld тази седмица – кутията CMT510 и захранването Hydro GE от FSP. Първо ще ви объерна внимание на кутията, след което ще направим един примерен билд в нея, заедно с Hydro 650-ватовия енергиен блок. Да започваме.

CMT510 – дизайн и изработка

Първото впечатление, след като извадих кутията от опаковката, беше за артефакт от чуждоземна цивилизация. Ако някои от вас са чели Одисея 2001 на Артър Кларк, най-вероятно се сещат за черния Монолит и имат идея за какво говоря. Кутията е mid-tower с размери 448x208x491 мм. Двата странични панела, както и предният, са изработени изцяло от 4 мм закалено стъкло. Страничните панели лежат върху гумени тампони, в които влизат винтовете, за да се предпази стъклото от надраскване и счупване.

Стил и стабилност с кутията CMT510 и захранването Hydro GE от FSP

Интересно решение са и металните скоби, които са продължение на крачетата и на които се подпират страничните стъкла – така при демонтаж няма опасност те да се плъзнат надолу, да паднат и да се счупят. CMT510 идва с цели четири RGB вентилатора – три на предния панел и един в задната част – силна заявка за добро охлаждане още в стоков вид. В задната част на горния панел има допълнителен отвор, в който можете да инсталирате 120 или 140 мм перка. На пода на кутията има два отвора с филтри – за охлаждане на захранването и монтиране на още една перка и/или охлаждане на твърдите дискове. Предните три вентилатора също са филтрирани с доста основна решетка, която се вижда при включване на кутията.

Стил и стабилност с кутията CMT510 и захранването Hydro GE от FSP

Панелът с бутони и USB е разположен в горната част и включва два USB 3.0 порта, букси за микрофон и аудио, LED индикатори за включено състояние и работа на харддиска, два бутона – за включване/рестарт и за контрол на LED режимите на вентилаторите. Последно е логото FSP.

CMT510 – монтаж на компонентите

Въпреки доста компактния външен вид, CMT510 е доста просторна отвътре, особено за mid-tower кутия. Това се дължи главно на хитрото разделяне на кутията на три секции – основна, която помещава дънната платка и останалите компоненти, отделение за захранването и задна част, където се организират кабелите и където се монтират HDD. Нормалните канали за кабели са налице, както и допълнителен процеп между вътрешността на кутията и задната страна на шасито.

Стил и стабилност с кутията CMT510 и захранването Hydro GE от FSP

Седемте разширителни слота позволяват закачането на доста периферия, включително SLI/CrossFire решения с две видеокарти. Специално за охладителите е поместен HUB и LED контролер, който се грижи за всички перки и подсветки и се захранва от SATA кабелче. Върху тунела за захранването има две шини за монтаж на 2,5-инчови SSD. Захранването, което използвахме – Hydro GE 650 влезе без проблем, но кутията може да помести в себе си и много по-големи захранвания с капацитети над 1 киловат.

Стил и стабилност с кутията CMT510 и захранването Hydro GE от FSP

Монтажът на дъното е напълно безпроблемен, заради широкото пространство, което вътрешната организация на кутията предлага. CMT510 може да побере видеокарти с дължина до 400 мм, свидетелство за което беше инсталацията на MSI RTX 2080 (очаквайте отделно ревю на този звяр скоро), която макар и не безпроблемна, беше напълно възможна. Организацията на кабелите се решава със свински опашки или монтажни телчета – лично на мен ми се искаше да присъстват няколко велкро лепенки. Също интересен акцент е леко затъмненото стъкло откъм задната страна на дъното – което прави черните кабели практически невидими и допринася за добрия естетически външен вид на цялостното решение.

CMT510 – шум, температура и светлина

Наличието на 4 перки в кутията предполага известен шум, но изненадващо системата се оказа доста тиха – пиковата стойност на шума беше 33,4 децибела при пълно натоварване, а на празен ход системата излъчваше 28,7 децибела шум. Най-вероятно пръст в това има закаленото стъкло, почиващо върху гумени тампони, които допълнително улавят и гасят вибрациите в шасито.

Стил и стабилност с кутията CMT510 и захранването Hydro GE от FSP

Температурите в кутията при максимална скорост на перките достигна 61 градуса за процесора, 63 за видеокартата и съответно 62 средна стойност – до голяма степен това е в резултат на по-топлия Ryzen 5 2600X с фабрично охлаждане и Turin видеокартата 2080, която дори на празен ход отделя доста топлина. Въпреки това, средна стойност от 62 градуса не е нещо притеснително и влиза напълно в работните режими на тези два компонента.

Стил и стабилност с кутията CMT510 и захранването Hydro GE от FSP

Светлината е една от ключовите характеристики на шасито – 4 RGB вентилатора са напълно достатъчни, особено когато и други компоненти притежават LED подсветка (в този случай дъното и видеокартата). Поставянето на три RGB перки зад закалено и затъмнено стъкло дава много интересен 3D ефект – изглежда сякаш перките са част от стъклото – крайният резултат е много впечатляващ. Бутонът на панела на кутията управлява различните режими на подсветка – те са: статичен цвят, преминаване през четири цвята (червено, зелено, синьо и бяло), плавно преминаване през RGB гамата, мигане на червено, зелено и синьо и мигане на бяла светлина. Най-практични и приятни са плавния преход и статичните цветове.

Hydro GE 650

Преди да обобщя впечатленията си, е време да се спра по-подробно върху захранването, което от FSP бяха така любезни да ни изпратят, а то има доста скрити благинки. За разлика от останалите компоненти, при които повечето характеристики са видни на пръв поглед, при захранванията важните неща лежат капсуловани и съвсем не са очевидни (буквално и преносно).

Hydro GE 650 – спецификации

FSP определено имат традиция с Hydro захранванията – GE е наследник на доста успешната серия Hydro G отпреди 2 години. Новата линия се състои от три модела – 450, 550 и 650 вата – всяко от които е сертифицирано с 80 PLUS Gold ефективност, има напълно модулен дизайн, 135-милиметрова перка, японски електролитни кондензатори, единична +12V релса и стелт кабели в черен цвят. Допълнителна екстра са добавените стикери – червен и зелен – които можете да залепите на захранването вместо стоковия син надпис, за да пасне цвета на цялостния дизайн на вашата система. Кабелите, включени в комплекта са 1xATX 20+4 pin, 1x4+4 pin, 4xPCI-E 6+2 pin, 12xSATA, 3xMolex, 1xFloppy.

Стил и стабилност с кутията CMT510 и захранването Hydro GE от FSP

Hydro GE 650 – производителност

Избирайки PSU или компютърно захранване, потрбителите трябва да имат няколко ясни идеи – разбира се, колко вата са им необходими за системата, какъв рейтинг на ефективност им трябва, искат или не напълно модулно захранване, какви и колко конектори са им необходими, интересуват ли ги характеристики като шум, температури и външен вид.

Въпреки че повечето модерни системи вече разчитат на SSD дискове, които са много по-икономични чисто енергийно, твърдотелните дискове не са толкова масови, колкото ни се иска. В тестовата конфигурация освен споменатото чудовищно GPU – MSI RTX 2080 (около 250W TDP), и процесора Ryzen 5 2600X (95W TDP), поставих и два конвенционални диска, за да симулирам максимален товар върху захранването.

Стил и стабилност с кутията CMT510 и захранването Hydro GE от FSP

Подобна конфигурация не представлява трудност за Hydro GE 650 – измерената консумация на системата варираше между 280 и 360 вата – на практика захранването би могло да поддържа дори две по-скромни видеокарти в SLI/Crossfire режим, особено ако се разчита само на SSD дискове.

Измереният шум при работа на празен ход беше точно 22 децибела, а натоварването на цялата система вдигна тази стойност до 31 децибела. Субективно това е едно от най-тихите захранвания, които някога съм тествал.

CMT510 + Hydro GE – финални думи

Двата предоставени от FSP компонента влизат в бюджетните геймърски решения, поне съдейки по цените им. Кутията може да се намери на бълграския пазар за около 160 лева, за които получавате стил, просторна вътрешност и 4 RGB перки с HUB и LED контролер. За предоставените функционалности и използвани материали подобна цена е направо скандална – кутията изглежда много добре, а монтажът е изключително лесен.

Цената на захранването е в същия порядък – 160-170 лева, което също попада в категорията на бюджетните решения. За тези пари получавате напълно модулно захранване с 80 PLUS Gold рейтинг – лично аз не съм срещал по достъпно конкурентно захранване с тези характеристики. Не трябва да се забравя също, че FSP има огромен опит с производството на захранващи блокове и много от другите големи имена ползва техни ребрандирани модули. Освен че нямаше проблем да захрани тестовата система, която включваше топ видеокарта и доста енергоемък процесор, Hydro GE 650 остана много тихо (практически заглушено от останалите перки в системата) дори под товар. Двата компонента дават много добро отношение цена-качество и са отличен избор дори за сериозни геймърски системи.
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.