Tyxo.bg counter

Sony с 48-мегапикселов сензор за смартфони

Флагманските смартфони от следващо поколение може да бъдат оборудвани с 48-мегапикселови камери. Това е възможно след като Sony обяви своя нов сензор за мобилни устройства IMX586. От там също така обещават камерите на бъдещите смартфони да се справят много по-добре при снимане на тъмно.

IMX586 бие по резолюция досегашните рекордьори – Huawei P20 Pro и Lumia 1020, предлагащи камери със съответно 40 и 41 мегапиксела. Разбира се трябва да се подчертае и че, че продуктът на Nokia е от далечната 2013 г. При достатъчна светлина ефектът от големия брой пиксели е очевиден.

Увеличаването броя фоточувствителни елементи върху и без това минималната площ на сензора обаче води до свиване на техния размер. Резултатът от това си проличава при намаляването на осветеността. Ефектът е повече шум и загуба на фини детайли.


Sony с 48-мегапикселов сензор за смартфони


За да избегнат това сензорите на Sony, както и тези използвани от Huawei и Nokia, позволяват обединяване на сигналите, постъпващи от четири съседни пиксела – т.нар. биниране. При IMX586 усредняването на сигналите от четири 0,8 микронни пиксела формира един виртуален такъв с размер 1,6 микрона.

Минусът е, че по този начин ефективната резолюцията на камерата намалява четири пъти, т.е. 12 мегапиксела, но в резултат се получават много по-чисто изображение при снимане през нощта. При флагмана на Huawei например по аналогичен начин резолюцията спада от 40 на 10 мегапиксела.


Sony с 48-мегапикселов сензор за смартфони


От Sony допълват, че техният нов продукт предлага още четири пъти по-висок динамичен обхват, спрямо "обикновените сензори". Очевидният ефект от това би трябвало да бъде повече съхранени детайли върху обекти, стоящи в сянка.

Доставките на IMX586 трябва да започнат през септември, което вероятно означава, че той ще е част от флагмански устройства през 2019 г.
още по темата

Защо смартфонът ви има нужда от много камери

До края на следващата година пет сензора ще са стандартна конфигурация за повечето флагмани.
18.07.2018 / 03:48

Sony Xperia XZ2 Compact – мини смартфон, макро възможности

Далеч не всички искат голям смартфон...
27.04.2018 / 12:00
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.